Notícies Centre excursionista Cabirols de Roses

Notícies Centre excursionista Cabirols de Roses
Mida de la lletra: +
4 (temps de lectura) (895 paraules)

Torroella - Estartit - Torroella

Comencem la nostra ruta just des de l’inici del carrer Camí de les Dunes (0:00h - 35m). Darrera dels edificis ja es veu la muntanya del Montgrí, cap a on dirigim les nostres passes. Sortim al carrer de Santa Margarida i continuem amunt, creuant la Ronda de Pau Casals i deixant definitivament l’asfalt. Iniciem aquí el camí de Santa Caterina, tot flanquejant uns camps d’oliveres i fent llaçades, guanyant alçada progressivament i situant-nos sota els penyals calcaris de la muntanya de Torroella. Si ens hi fixem, passem per una tartera on podem veure una fissura a la roca: és el Cau del Duc de Torroella, una cova aprofitada des d’antuvi per arrecerar el bestiar i captar l’aigua de la pluja (hi ha una cisterna natural). Cal destacar que el massís del Montgrí té un carst prou desenvolupat, que ha format coves i avencs. Seguim pel camí principal i aviat veiem la primera de les tres capelles del camí de l’ermita de Santa Caterina. Creuem un torrent sec i aviat deixem enrere la segona capella. En aquest tram s’aprecia molt bé l’antic empedrat d’aquest camí de ferradura. Un esforç més i, després de passar la tercera capella, assolim el coll de Santa Caterina, on hi trobem una creu de ferro. Les vistes a la recòndita vall de Santa Caterina fan de bon veure, tot imaginant la pau que cercaven els monjos benedictins que s’hi van establir des del segle XIV. Continuem cap a la dreta, en direcció SE, encarant la falda sud-occidental de la muntanya, fent marrades mentre copsem com la muntanya calcària, molt pedregosa i castigada per la tramuntana, no accepta gaires floritures forestals. La garriga és l’ecosistema principal i àrea de cria de rapinyaires, com l’esparver cendrós o l’àguila cuabarrada. Passem pel costat d’una de les antigues pedreres del castell i, tot seguit, assolim el cim del majestuós castell del Montgrí (0:45h - 303m). Inspirat en els castells templers de planta quadrada i torres circulars que s’havien construït a Terra Santa, va començar a edificar-se l’any 1294

 

sota les ordres del rei Ferran II per tal de controlar el seu rival Ponç V, comte d’Empúries. L’any 1302, però, s’aturaren les obres degut al debilitament del comtat d’Empúries enfront del de Barcelona. Es recomana entrar a l’interior d’aquest imponent bastió defensiu i admirar les seves muralles. A la torre NO hi ha una porta que, mitjançant una escala de cargol, puja fins al camí de ronda que voreja el castell. Si el dia és clar, les vistes des de dalt són per recordar tota la vida, prenent consciència que el Montgrí fa de partió de l’Alt i el Baix Empordà, amb el darrer tram del riu Ter abans no arriba a la seva desembocadura, la Gola del Ter, emplaçada a la platja de Pals. Seguim el nostre camí vorejant el costat oriental de la fortalesa i desplaçant-nos cap al nord, observant atentament les marques blanques i vermelles de GR (en aquest cas GR 92, sender del Mediterrani). Baixem amb molta precaució fins al coll d’en Garrigars (215m) i encarem la pujada sostinguda fins al Montplà (311m), imperceptible cim digne del seu nom, tot envoltat de garrigues. Continuem seguint les marques del GR 92 i passem pel costat d’una caseta de vigilància dels bombers (1:30h - 299m), un xic deteriorada pel temps i les ventades. Seguim carena avall, deixant a la dreta el GR, assolint el cim del Puig Rodó (267m) i baixant fins al coll de Puig Roig (241m), on hi conflueixen quatre camins (un d’ells baixa ràpidament fins a la propera ermita de Santa Caterina).

Nosaltres seguim el corriol que davalla el còrrec del Mas Reguinell, deixant aquesta construcció a l’altra riba. Més avall flanquegem el contrafort oriental del Puig Rodó i un torrent sec i aviat arribem al coll de les Sorres (2:00h - 130m), esplanada arbrada on hi trobem l’àrea de lleure de la Caseta de les Dunes (font i panell informatiu). Entrem al bosc, caminant sobre una gran duna continental formada durant segles per l’erosió de les sorres de la platja del golf de Roses. Avui en dia, però, és un magnífic bosc mediterrani format per pi pinyoner, pi blanc i pinastre amb sotabosc de llentiscle, llorer, bruc i algunes falgueres. Coincidim uns metres amb el GR 92 però aviat el deixem per desviar-nos a cap a la dreta, en direcció SE, per un corriol que fa drecera seguint el llom de la duna, per sobre del Mas Julià i de l’Horta d’en Reixac. Aterrem a la plana i quan el camí arriba a les primeres cases de la urbanització Les Dunes, coincidim amb el Camí Vell de Torroella a l’Estartit (2:20h - 16m). Girem a la dreta seguint les indicacions cap a Torroella, vorejant la Torre Quintaneta, el Kàrting l’Estartit i passant més endavant a frec de la carretera GI-641. El camí ressegueix un polígon industrial, passa pel costat del Mas Déu i arriba a les primeres cases de Torroella. Seguim el carrer Doctor Pericot, el carrer de Fàtima i arribem finalment al 1 carrer Camí de les Dunes (4:00h - 35m), punt on hem començat aquesta bellíssima excursió.

Recordem que és COMPLETAMENT OBLIGATORI estar federat, ja sigui amb Cabirols o amb algun altre club.

Les persones no sòcies de Cabirols hauran de pagar 3€ amb targeta de crèdit o dèbit a l'hora de fer la seva inscripció.

Inscripcions

1 Montgrí

Coll de Sant Marçal - Matagalls
LLicències 2020
 

Comentaris

Encara no s’ha fet cap comentari. Sigues el primer a enviar un comentari
Convidat
Divendres, 25 Setembre 2020

Captcha Image

Informació - Fes-te Soci

Contacte

610263683

TRUCA'NS

610263683

Contacte